Poslední rok zkouším víc nové věci. A pár se mi jich osvědčilo pro osobní život i podnikání. Které?

Pro osobní pohodu

Říkám jsem, dělám, používám, vymýšlím, podporuji, chci. Místo: nejsem, nedělám, nechci. Takové think positive v praxi. Docela sranda je, jak to vnímají kamarádi a klienti. Když se jich ptám, proč pořád říkají co nejsou, co nedělají, co je nebaví.

10 kliků, 10 dřepů, 144 schodů. Zjistil jsem, že jsem lemra. V 15 letech jsem za odpoledne odnosil tři tuny pšenice nebo podal na hůru 150 balíků slámy. Jako nic. A teď? Teď už těch 10 kliků dám i 3x denně a do 9. patra se zadýchám jen trošku 🙂

TIP mimo: přečtěte si 13 myšlenek, které mi změnily život a poslali na dráhu volnonožce.

Hlasitý výdech, 3x prosím. Aspoň 10x denně se po dokončení nějaké práce 3x zhluboka nadechnu a hlasitě vydechnu. Je to takové jasné ukončení, přerušení, uvolnění. Zkuste si to aspoň dva dny, budete mile překvapení.

Ranní zastavení u fontány. Vozím Kryšpínu do nové školky a potom jezdím do kanceláře přes náměstí Legií. A tam deset minut čumím do fontány. Super relax.

10 minut pozoruji fontánu. Boží.
10 minut pozoruji fontánu. Boží.

Radostníček. Původně každý den, teď párkrát do měsíce si zapisuji příjemné věci, které se mi udály. Taková jednoduchá technika, která významně zlepší život. Říkal to Radvan Bahbouch na TEDx a já to potvrzuji.

Můj radostníček. Sem si píšu milé příhody dne.
Můj radostníček. Sem si píšu milé příhody dne.

Ne místo Ano. Taky automaticky odpovídáte „ano“ na ty typické otázky bylo všechno v pořádku? nebo pustíte mě prosím? Zkuste občas „ne“. A nebojte, končívá to úsměvem.

Zkoušení. Jsem konzerva, ale pracuju na tom. Na (masitý) oběd místo ke Kohoutkům zajdu do Indický. Na sýr ve špenátu s nan plackou. A věřte, že tam nebyl ani kousek masa! Měl jsem za dvě hodiny hlad, ale jinak dobrý. Btw. před chvílí jsem četl na www.forbes.cz/ranni-ritualy-diky-kterym-budete-v-zivote-uspesnejsi/ že si paní dává ráno 3 minutovou studenou sprchu. Tak jsem to zkusil. Těch 20 vteřin fakt stálo za to.

Jím jídlo. Většinou. Už před rokem jsem začal s paleo, resp. prošel jsem si whole30. V praxi to znamená jíst jídlo = věci s výživovou hodnotou, neprocházející průmyslovou úpravou. A bez přidaného cukru, bez mouky, mlíka. A alkoholu. Pro moraváka odkojenýho meruňkoviců, slivoviců a mešním vínem zajímavá zkušenost.

Pro práci

30 vteřinové review po schůzce, jednání, práci. I po půldenní konzultaci nebo třeba obchodním jednání si v hlavě srovnám, co se událo, co jsem se dověděl, jak to můžu využít.

Denní review. Měl by to být typický základní návyk. Dlouho jsem mu odolával (rozuměj: nevěřil, kašlal na něj). Já vůl! Už měsíc je to můj nejlepší kamarád. Sepíšu si, co se za den událo (takové shrnutí 30 vteřinovek), kolik hodin za den vyfakturuji, jak jsem pokročil v 3 balvanech. No, někdy to bolí. Ale většinou vím, že hlavní úkoly stíhám a nebudím se v noci s tím, že musím to a to. Výborným pomocníkem mi je http://www.2doapp.com/. (Update 21. 12. 2016: už kvartál jedu na todoistu, protože je týmový a webový, tudíž se dá používat IFTTT.

Tři balvany. Díky review si nastavuji na týden 3-5 hlavních úkolů, balvanů. Pomáhá mi to držet se každý den toho důležitého. A vždycky jsou to placené věci.

Toggl. Ano, dokázal jsem prokrastinovat fakturaci! Začal jsem důsledně evidovat (a účtovat) i ty 3 minutové telefonáty, 5 minutové odpovědi na maily. (Samozřejmě ne obchodní apod.) A ejhle, měsíčně cca pět tisíc k dobru. A znovu, já vůl!

PRO Tip: Do 13 hodin nezvedám telefony a na maily odpovídám 2x denně. A nezbořil se svět. Naopak. Přečtěte si, jak jsem zase začal stíhat termíny.

Nepárat se s tím. Píšu nabídku? Mám to předjednané? Napíšu jen faktické informace. Dokonce jsem udělal nabídku v powerpointu. No a co? Zadání programátorovi? Hrubý popis výsledného stavu, telefonát, dojasnění, doplnění. Nač psát „neprůstřelnou specifikaci pro blbce” a trávit s tím 10x tolik času?

Oslovování lidí. Míval jsem problém se nabídnout. Před týdnem jsem si na linkedinu všimnul, že si mě prohlížela paní ze zajímavé firmy. Tak jsem jí napsal. Výsledek? Připravujeme obsahovou strategii webu.

Trocha drzosti do mailu nezaškodí
Trocha drzosti do mailu nezaškodí

Potkávám & zkouším. Kamarádka Iva Prokopová mě přitáhla do klubu www.podnikamespolu.cz. Každých 14 dní se sejde 10-20 podnikavých lidí a sdílejí kontakty, zakázky, znalosti. Mimo získání zakázek mě to naučilo se představit a hlavně představit svou práci. Zkoušel jsem různá představení se a osvědčovalo se “předbíhám ve vyhledávačích”, “ladím weby”, “ahoj, já jsem Karel Theodor” a nakonec “Každý web umí vydělat víc”. A minule jsem udělal “live uživatelské testování webu”, potvrdilo mé heuristické závěry k webu A1m a konečně přesvědčilo jednu kolegyni ke konzultaci.

Více setkání s lidmi z oboru. Víc se potkávám se šikovnými a cílevědomými lidmi. Omezuju negativisty a tlučhuby. Ať žije asociace UX, SEO logger, školení Filipa Podstavce, Větrovky, PPC offline nebo PPC Camp. Speciální poděkování ještě patří SEO konzultantovi Lukáši Pítrovi, jehož hláška “s agenturou budeš mít najednou úplně jiné hřiště a konkurenci, než na volné noze” mi pomohla pevně přistát na volné noze.

Máte taky něco osvědčeného? Podělte se 🙂