Evernote používám 10 let, ale poslední půlrok přestal být použitelný. Neuvěřitelně zpomalil, jen založení nové poznámky trvalo (trvá) min 5 vteřin, přesun 10 poznámek mezi složkami je na minutu. Opěvovaný Notion nebo OneNote mě nezaujal, přešel jsem na Notejoy.

Proč Notejoy? Má štítky, off-line mód a slušný web-clipper.

Zkušenost s přechodem

1. Funguje import poznámek z Evernote. A to i s přílohami, štítky, správným kódováním.

2. Import je docela pomalý a funguje na úrovni notebooku. Orientačně počítejte 200 poznámek za hodinu. A sice píšou, že můžete zavřít okno, ale tak úplně to nefunguje. 7000 poznámek jsem importoval dva dny.

3. Štítky převezme, překlopí je do textu a používá pro to klasicky hash (#). Komplikace – když máte v obsahu poznámek hex kódy barev např. #ababab, tak z toho vytvoří štítek; stejně jako z fragmentů URL adres. Nechtěné štítky se naštěstí dají skrýt.

Notejoy vytváří nesmyslné štítky. Naštěstí jdou skrýt

4. Nezobrazují se náhledy .pdf dokumentů. Mě to mrzí, mám historicky spoustu dokladů, inspirativních letáků, zákresů.

5. Funguje rychlá synchronizace appky & webu.

6. iPhone app – je rychlejší než Evernote, ale pomalejší než Apple Notes => ty si nechám na rychlé poznámky a holt v rámci denního / týdenního review budu konsolidovat, jako doposud.

7. Nefunguje propojení Scannable. Scan se do notejoy musí poslat e-mailem. Nebo uložit do fotek. (Do Evernote byla přímá integrace, to bylo boží).

8. Notejoy je zamýšlený i pro týmy. Mě se netýká.

9. Za vyzkoušení musím platit. Limity pro free verzi nedají import mých poznámek, zaplatil jsem 10 USD za první měsíc.

10. Nejde anotovat vložené soubory.

11. Nejde kreslit v poznámce.

12. Export. Toho se trochu bojim bojim. Je to export do Google Docs. Raději nebudu přemýšlet, co to udělá se 7000 poznámkami.

13. WebClipper. To často využívám, a vypadá funkčně. I když není vidět náhled toho, co stáhne… A není na mobilu s safari 🙁 Neumí napovídat štítky.

14. Přeposílání e-mailu do poznámek. Umí, ale poslalo pouze 2 z 5 připojených obrázků. Oprava – je spíše podivné zobrazení příloh – ukazuje 2 spojené obrázky a pak po kliku jako fotogalerii.

Notejoy podivně zobrazuje vložené fotografie, jakoby je spojil do jedné široké fotky

16. Práce v poznámce. Nejdou drag and drop přesouvat obrázky. Odkazování mezi poznámkami v aplikaci se děje před URL adresu.

17. Nefunguje OCR na pdf, takže nad jejich obsahem nejde vyhledávat.

18. Neumí uložit vyhledávání, takže třeba zkratky podle štítků nejdou. Lze nahradit pomocí Hvězdičky.

19. Vyhledávání je bez našeptávání. A nehledá správně fráze 🙁 neřadí podle posledního použití (ani nijak jinak)

A tady jsem skončil. Většinu toho, co neumí bych skousnul. Ale nefunkční vyhledávání prostě nejde. Závěr – pro mě je Notejoy slepá ulička, jdu zkoušet dál. Zatím to vypadá na Nimbus Note. Za týden uvidím.

Update 17.5.2021: Používám už měsíc CRAFT.do. Dostal jsem se k němu přes Zettelkasten a slouží spíš k propojování myšlenek. Je téměř tak rychlý, jako nativní apple notes, super rychle vyhledává, poznámky se dají sdílet a komentovat.

Update říjen 2022: Kompletně jsem přešel na Obsidian. Je to úplně jiný sport / typ práce. Poznámky jsou fakticky „jen“ textové soubory, nedají se týmově sdílet, upravovat. ALE je to dlouhodobě udržitelné, zálohovatelné, pod mojí kontrolou a umí krásně propojovat poznámky. Jak jej používat povídá ve videu můj oblíbený Dan Gamrot.