Do 13 hodin nezvedám telefony a na maily odpovídám 2x denně. A nezbořil se svět. Naopak. Pomohlo mi koučování, časový snímek a drobné denní návyky.

Poslední kvartál jsem měl problém s plněním termínů. Sešlo se pár mých nesprávných odhadů, přijetí práce navíc a posunů projektů. Začátkem listopadu jsem udělal „radikální opatření“.

Omluva v podpisu e-mailů
Omluva v podpisu e-mailů

Překvapila mě kladná odezva lidí. Teď jsem to zařadil jako standard pro práci. Proč? Vedl jsem si totiž týden časový snímek. To je ta následující „čmáranice“. Odneste si z ní jediné: zaznamenejte si po dobu aspoň jednoho týdne každý den po půlhodinách a pak si to projděte. Objevíte rezervy i silná místa 🙂

Časový snímek. Doporučuji

S koučkou (Alena Brožková) jsem se dobral k tomu, že:

  • dopoledne mi jde kreativní práce
  • kreativní práce = psaní textů, příprava strategie, koncepty např. remarketingu, vymýšlení webu (wireframe, obsahová strategie)
  • reálné flow je max 90-110 minut
  • nastartování dobrého myšlení mi trvá tak 15 minut

Závěr: to klidné dopoledne bez vyrušování nasadit trvale. S tím souvisí další věc – dlouhodobější plánování a zaměření na silné stránky. Zpracoval jsem si za sebe profil, co, pro koho, za jakých podmínek chci dělat.

Ukázka mého směřování - co, pro koho, s jakým přístupem...
Ukázka mého směřování – co, pro koho, s jakým přístupem… (nevolejte grafologa, prosím)

To je samozřejmě takový malý výcuc. Tady je mind mapu okruhů, které jsem řešil.

Otázky, které jsem si pokládal o práci, klientech
Otázky, které jsem si pokládal o práci, klientech. Zkuste si je

Dál se mi osvědčuje Ludwigův buzer lístek  a to-do today. O tom si přečtěte Konec prokrastinace. Tři velké balvany na týden. Denní a týdenní review; tomu měsíčnímu jsem zatím nepřišel na chuť. Často si taky pokládám otázku „co bys udělal, kdyby ses nebál?“, je to jedna z otázek, které mě přivedly na volnou nohu.

A co mě baví hodně jsou mikronávyky – tyto mi pomáhají už dlouho. Nově si je sepisuji a tak nějak postupně zavádím a testuji. Mám je vytištěné v kanceláři a když narazím na něco zajímavého, doplním to do papíru. Až je toho víc, aktualizuji elektronickou mindmapu.

Moje aktální mikronávyky
Moje aktuální mikronávyky (lepší rozlišení)

Teď si ujíždím trochu na

  • eliminaci papírů – rozkaz zní jasně: na konci dne nemít založený žádný nový papír. Co se popíše, vyhodit. Co není potřeba psát, nepsat
  • každý týden něco vyhodit, poslat dál
  • zero inboxu – pár dobrých triků mě naučil Pavel Minář na školení Google Apps
  • osekávání – očekávání, práce, pozornosti na blbosti
  • vědomém zpomalení – chůze, zastavit se a pozorovat něco pěkného
  • memoradu – to je appka na zlepšování paměti, koncentrace… ještě tak měsíc a Kryšpína mě neporazí v pexesu

A důležité na konec: ty mikronávyky, stejně jako malou mantru si procházím a čtu každý den. Stejně jako Ludwig doporučuje číst si denně svou vizi. U nových poptávek (mimochodem, špatná poptávka neexistuje) si zase hodnotím, jak zapadají pro profilu mého ideálního klienta. Je jich malé procento a ta rychlá eliminace mi šetří tak 3 hodiny týdně.